ISMERTETŐ

ÚT  A  KÖZÉP  MISZTÉRIUMÁHOZ

A Napút Művészeti Akadémia 10 éves jubileumi kiállítása és művészeti rendezvénye

Piliscsaba, 2017. szeptember 29. – október 1.

 

A NAPÚT Művészeti Akadémia fennállásának 10. és Rudolf Steiner művészeti impulzusának 110. évfordulója alkalmából jubileumi festészeti kiállítást és művészeti rendezvényt kíván megvalósítani, melybe aktív résztvevőként hívja meg a társművészetek alkotóit, a művészeti intézmények képviselőit és Európa kiemelkedő művészeti szakembereit.

Az Akadémia a festészet területén eddig elért eredményeinek és értékeinek bemutatása mellett, a közösségteremtés szándékával, teret és támogatást szeretne biztosítani egy olyan új, kísérleti formának, amely a különálló művészeti társulatokat és az elméleti előadókat a közös célért való együttalkotásra hívja meg. Ezzel szociális összművészeti alkotást kívánunk megvalósítani.

A közel száz szereplő által létrehozott eseményre úgy tekintünk, mint egyetlen közös alkotásra, melyet a festészet, a dráma, a zene, az eurithmia, az építészet valamint a gondolatokat hordozó előadások kompozíciója hoz létre.

E szociális összművészeti alkotás központi témája: ÚT A KÖZÉP MISZTÉRIUMÁHOZ

Olyan organikus művészet létrehozásán fáradozunk, amely nem csak élményt ad, hanem fel is emel, nem csak felemel, hanem meg is tisztít, s nem csak megtisztít, hanem utat is mutat közös szellemi otthonunkba.

KIÁLLÍTÁS

Festészeti kiállításunk témája: “KELET-NYUGAT, AZ ÚJ KÖZÉP MEGTALÁLÁSA”. Ezen a gazdag és aktuális témán már egy éve dolgozunk, előzetes anyagát 2016. novemberében mutattuk be a szlovákiai Komarnoban.

  • Festmények: körülbelül 100 új kép elkészítését és kiállítását tervezzük a keleti és a nyugati művészet forrásait felhasználva.
  • Szárnyasoltár és ikonosztáz: Fő műként e képtípusokat használjuk a nyugati és a keleti művészet reprezentánsaként, melyet a felépített installáció fűz össze egy művé, utat mutatva az európai közép misztériumához.

RENDEZVÉNY

Az egy hónapig látható kiállítást két napos rendezvény vezeti be, melyet a helyszínen lévő, négyszáz fős színházteremben rendezünk meg ÚT A KÖZÉP MISZTÉRIUMÁHOZ címmel. Elméleti előadások és művészeti ágak produkciói egymást kiegészítő megkomponálása által szociális összművészeti alkotást hozunk létre.

  • Előadások: A felkért külföldi és magyar előadók a művészet fejlődési lehetőségeit és mindannyiunkat érintő sors-kérdéseit járják körül az antropozófia megvilágításában.
  • Művészeti produkciók: A művészeti előadások elsősorban az eurithmia, az ének, a zene és a dráma új törekvéseit mutatják be. Minden mű kifejezetten erre az alkalomra készül, összességében körülbelül 100 alkotó részvételével. Új műfajok, például festmények és tudományos esszék dramatizálása is megjelennek.