HÍREK

Nyári intenzív kurzus, Zsennye, 2018.

Központi témánk a Feltámadás volt.

A négynapos intenzív kurzus alatt öt előadást hallhattunk Döbröntei Zoltántól.
Első nap, szombat este a kortárs művészet lényegéről beszélt,
másnap reggel az éteri világról, harmadnap az asztrális világról,
majd az Én-ről és legutolsó reggel a művészet jövőjéről.

Négyféle gyakorlatot vittünk, melyek a forma-szín-ábrázolás művészi eszközökre irányultak.
A cél az volt, hogy  kipróbáljuk, ezekkel a sajátságos gyakorlatokkal hogyan lehet megismerni a művészi eszközökből jövő hatásokat. A festészetre mint mesterségre tekintünk és a megtanulható szakmára irányulnak ezek a gyakorlatok

  1. Rajzi feladat:

Megfigyeltük a körülöttünk látható növényi formákat és síkbeli motívummá, ornamentikává, alakítottuk. Formák ismétlődésével ritmusokat hoztunk létre (futóminta, terülő minta). A képzőművészet eszközei közül a formáláshoz, a forma törvényeihez igyekeztünk közelebb kerülni.

Hétköznapi látásunk  a három dimenziós világhoz alkalmazkodott, melynek mindig a centrumából tekintünk szét és esetleges térbeli formákat látunk. Azonban a rajz, festészet a sík felület művészete. A rajzolt formák által képzett ritmusok a felületen kelnek életre. A növényvilág a leginkább alkalmas motívum ahhoz, hogy segítségével a síkbeli formaképzés világában elmélyedjünk. Az életet a növények ismétlődő, áramló formáival tudjuk legközvetlenebbül érzékeltetni, ezek stilizálásával pedig eljutunk az ornamentikáig, melyet a népművészet  is gazdagon használ.

  1. Festés gyakorlat: Fehér a fehéren.

Létre kellett hozni egy növényi motívumokból álló felületet, melynek közepére egy fehér emberi alak került. Ennél az alaknál Krisztus feltámadott alakjának hagyományos művészeti ábrázolásait használtuk. A fehér minden árnyalatát lehetett használni,pl. csontfehér, szürkés-fehér.

  1. Festés gyakorlat: Fehér a piroson.

Az előbbi gyakorlat továbbalakítása: a fehér alak körül piros alapon kellett megfesteni a növényi a motívumokat, amelyek sugárirányban vették körül az embert. Azt a hatást kellett elérni, hogy az alak mögül ezeken a növényi formákon keresztül sugárzik szét a fény.

 

 

 

 

 

 

 

Rajz és festés gyakorlat:

Ebben a gyakorlatban egy imaginációt állítottunk magunk elé.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Döbröntei Zoltán 2018 októberében Philmontban részt vesz egy amerikai szervezésű  projektben, ahol három kép megfestésére vállalkoznak a felkért művészek, melyek célzottan a környék bizonyos szociális intézményeibe kerülnek.

“Zoltán Döbröntei will come to Philmont
from the 9th to the 30th of October and create
three paintings in dialogue with specific local
sites.”

ArtSectionNewsletter49Col


 

NAPÚT VÁNDORKURZUS  ÉS ELŐADÁSSOROZAT MAGYARORSZÁGRÓL

A keresztény művészet megújításának szándékával indul útnak  Európába a Napút Művészeti Akadémia. 

A gyakorlati kurzussal egybekötött előadássorozat első állomása a prágai Tabor Akadémia volt 2018. április 4-én.

Következő helyszín és időpont:
2018. november 16-18. Svájc, Neue-Kunstschule, Bázel
Kurs_Basel_2018
Bővebben: Európai Kurzusok menüpont alatt

 

 

 

KÉPEK,  MELYEK HELYÜKET KERESIK NAGYOBB INTÉZMÉNYEKBEN:

RŐZSEHORDÓ / BRUSHWOOD BEARER

2016

A Rőzsehordó című, nagy méretű mozaik, Simon Zsolt József hasonló című festményének méret és részletbeli kibontásának, továbbalakításának eredménye.

Az izzón virágzó lomboktól a száraz avarig  és rőzséig kitágított erdőrengeteggel a hátán a hűvös, kemény sötétségbe induló ember, a megváltásba vetett akarat teli hit képe. 

A large mosaic, titled, ‘Brushwood bearer’ is based on the original painting of Zsolt Jozsef Simon by a similar title. The mosaic is the result of the painting enlarged in size and unfolded in detail. Expanded from glowing, blossoming foliage into dry dead leaves and sticks man starts his journey with endless forest on his shoulders into cold, hard darkness. A portray of faith in redemption filled with will.

Alkotók / Artists:

Bálint Zsolt, Cserni Tímea, Grekofski Nathalie, Gubi Róbert, Hajzer Erzsébet, Havril Katalin, Héjja Zsuzsa, Kovács Györgyné, Kozári Kata, Kulcsár Edina, Molnár Anna, Molnár Eszter Ágnes, Nagy Gábor, Nagy Judit, Őri Katalin, Patay Áron, ll Regina, Szuhai Erika

150 cm x 280 cm

Olaj, vászon / Oil on canvas