KÉPZŐMŰVÉSZETI KONFERENCIA – DORNACH, 2019.

Goetheanum Képzőművészeti Szekciójának novemberi konferenciája Döbröntei Zoltán vezetésével
2019 november 29 – december 1
KÉPTELEN KÉPZŐMŰVÉSZET? 

Az antropozófia által megújított keresztény művészet

2019 novemberében, a  Goetheanum Képzőművészeti Szekciójának konferenciája vezetésére Döbröntei Zoltánt kérte fell Marianne Schubert a szekció vezetője. Hárman utaztunk a Magyarországról. Gyuricza László három nagy előadást tartott kozmológiai szempontok alapján. A szép és nehéz előadások a művészi képalkotás mélyebb megértését szolgálták.

Döbröntei Zoltán is három nagyobb előadást tartott a keresztény művészet megújításának lényegéről. A második előadás alkalmával vetített képek  prezentálták különösen erőteljesen a kortárs naturalizmust és a geometrikus absztrakt tendenciákat. A tény, hogy ezek a tendenciák a művészet alkotói határai, sokakat fájdalmasan érintettek. Az absztrakt művészetet többen a szellem igaz megnyilvánulásának tartják. De meg kell állapítsuk, hogy Rudolf Steiner egyetlen absztrakt képet sem festett.

Hódosi Helga vezette a gyakorlati foglalkozást három teremben. Megtapasztaltuk, hogy a művészek mennyire az absztrakt intellektualizmusban élnek és milyen nehezen nyílik meg számukra az imagináció világa.

Kiálltunk az egészséges képalkotásért, a közép művészetéért és felhívtuk a figyelmet a keresztény művészet fontosságára.
Ezt kb. harminc eredeti kép kiállításával támogattuk, melyeket a Schreinerei épületében állítottunk ki.

Valószínű, nem mindenki értett egyet velünk, de sok olyan visszajelzés érkezett, hogy végre olyan dolgok lettek kimondva, mely témák eddig csak kerülve voltak a Goetheanumban, és amire már rég nagy szükség volt