TÖRTÉNET

A Napút Művészeti Akadémia első évfolyamának 3 éves képzése 2007 szeptemberében indult el Solymáron a Fészek Waldorf Iskola épületében, Döbröntei Zoltán festőművész vezetésével. Az iskola alapítása Rudolf Steiner művészeti impulzusának 100. évfordulóján történt.

A Napút Művészeti Akadémiát megelőzte a kísérleti jelleggel működő Jelenlét Szabad Művészeti Iskola (1992 -1997), mely a különböző művészeti ágak közötti kapcsolatokat vizsgálta. A hallgatók egyidejűleg folytattak zenei, drámai és festészeti tanulmányokat, hogy a figyelem sokrétű iskolázásával az egyes ember megélhesse a benne szunnyadó képességeket, a teljességet.

Az ezt követő Szkarabeusz Művészeti Műhely (1997-1999) résztvevői a tudomány és a művészet átjárhatóságát vizsgálták közös műhelymunka keretében, melynek eredményeiről félévenként egy-egy akcióval, kiállítással adtak számot, együttműködve a Hauschka tudományos csoporttal.

A Napút Szabad Művészeti Főiskolán 1999-2002 között folyó organikus (élő) szemléletű művészeti képzés azoknak nyújtott igazi alternatívát, akik a megfelelő állami képzésekbe nem jutottak be, vagy új utakat kerestek a Művészetben.

Ezt követően 2002-2005 között zajlott a SZÍN – TÉR  elnevezésű hétvégi jellegű képzés, amelyben a festészet és a mozgás, pontosabban a Bothmer Gimnasztika egyenlő hangsúllyal vettek részt egy–egy téma megdolgozásában. Úgy mint, négy elem,  kör, stb.

E négy képzés szellemi utódja a  Napút Művészeti Akadémia, amely alapításakor még  Napút Szabad Művészeti Iskola néven működött.

A Napút Művészeti Akadémiát Döbröntei Zoltán festőművész, Simon Zsolt József porcelánművész és Bothmer Gimnaszta és Zsók Ágnes, mint szervező alapította.