TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ELŐADÁSOK

2019-ben Kétszer került megrendezésre a Napút Művészeti Akadémia és az Ita Wegman Alapítvány szervezésében Dr. Albert Pröbstl német antropozófus kutató, kémia-fizika tanár kisérletekkel egybekötött előadása, felfedezéséről és kutatásairól.

 

Az előadó a San-Diego Egyetemen, majd ezt követően hat évig a Carl Gustav Caris Intézetben, illetve a WELEDA-nál végzett kutató munkát. A goetheanisztikus ásványi és fénytani vizsgálatok arra irányultak, hogy a fizika természettudományos megállapításai más fénybe kerüljenek. Később a Demeter-minősítésű kozmetikum, a TAUTROPFEN cégnél tevékenykedett. 2003 óta a Chiemgau Szabad Waldorf Iskola kémia-fizika tanára és gazdasági vezetője.

Előadásairól és kísérleti bemutatóiról a következőket írta:

A kristályok és a drágakövek évezredek óta lenyűgözik az ember mint fejlődésének társát. Rudolf Steiner szerint a “mész” és a “kova” az ásványi Föld alapvető polaritása. Ez fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban és az ember életében is. Kevésbé ismert, hogy éppen a kalcium és a szilícium (mész és kova) nagy és átlátszó kristályai (izlandi kettős pát és hegyikristály) – a mai időkben (1413 óta) erősen befolyásolták a természettudományok fejlődését.

Az előadások mellett optikailag tiszta kristályokkal dolgozva a tudományos gondolatok központi forrásait vizsgáljuk, a fényt (fizika hullámmodell) és az anyagot (kémiai molekulák térbeli felépítése). A kísérletek tapasztalatai lehetővé teszik e jelenségek goetheanisztikus értelmezését.

A gyakorlatok során fontosnak tartom, hogy alapvető érzékszervi élményeket kapjunk. A kísérletekben láthatjuk Rudolf Steiner 12-es színkörét, a kémia területén pedig szagokon és ízeken keresztül szerzünk tapasztalatokat.

Merem állítani, hogy a nézőközönségből még senki soha nem láthatta ezeket a kísérleteket,
ugyanis ilyen módon még sohasem végezték el!